16 Nisan 2019 Salı

Bel ve boyun agrılarından kurtulmnın yolları


Boyun ve bel agrıları yasam,dan alacagimiz zevki cok kötü etkiliyor.Beyin sinir Cerahi Uzmanıı Dr.Gülsah Öztürk tatilde boyun ve bel  saglıgı için edinmemiz gereken sekiz onlemi anlattı,çok önemli önerilerde bulundu.
Bütün yıl boyunca özledigimiz yaz mevsimi nihayet geldi. kimimiz tatil mekanlarında yerini alırken kimileride planlari yapmakla mesgul ve heyacanla bekliyorlar.Ama dikkat sık  sık yapmış oldugumuz hatali davranışlar boyun ve belimizde ciddi problemler meydana getirerek tatilinizi kabusa dönüsdürmekte.
bundan dolayı sinir sıkışmasi kas spazmi tendon yırtıgı boyun ve bel kırıgı veya bel fıtıgı dibi bir çok problemi önlememiz icin kesinlikle koruyucu tedbir almalıyız.
Sinir ve beyin Cerrahi Uzmanı Dr.Gülşah Öztürk tatildeyken boyun ve bel saglıgımız için  gerekli olan 8 önlemi anlattı,
önemli bilgiler verdi.

Bavulun küçük olanini tercih ediniz



Tatildyken belimizin saglıgı için dikkat etmemiz gereken en elzem noktalardan biriside valizimizi dogru bir sekilde taşimamızdır. bunun sebebi ise dogru bir şekilde taşınmayan valizlerin dogru olmayan ve yüksek agırlıkta tasinmasindan dan dolayı boyun ve bel agrıları bel fıtıgını tetikleme riskleri yaratmasıdır 
Valizinizi yukari kaldirmaniz gerektiginde,yerden yukari dogru kaldiriken diz kapaklarinizi egerek egilin valizinizi kaldiriken asama asama ve yavasca kaldirin.

Valizinizi yukarı kaldırmanız gerektiginde,yerden yukarı dogru kaldırıken diz kapaklarınızı egerek egilin valizinizi kaldiriken aşama aşama ve yavasca kaldirin.
Eger sirt cantasi tasiyacaksaniz kesinlikle tek omuzda tasimayin,agirligin iki omuza esit bir sekilde dagilmasini saglayin.Valiz veya herhangi bir agirligi kaldirmaya baslarken belden donme hareketi kesinlikle yapmamalisiniz 
 Eger sırt cantasi tasıyacaksanız kesinlikle tek omuzda tasımayın,agırlıgın iki omuza eşit bir şekilde dagılmasını saglayın.
Valiz veya herhangi bir agırlıgı kaldırmaya baslarken belden donme hareketi kesinlikle yapmamalısınız. 

Yolda Enaz 2,5 saatte arabadan inin 


Hangi turu arac olursa olsun fark etmez yolculuk boyunca vücut şekklinizi uzun süre ayni posisyonda kalirsa sırt ve bel agrıları ortaya cıkıyor.Bundan dolayı en azından iki saate bir arabadan inerek enaz 5-6 dakika yürünmeli eger imkanin varsa esnetme harekleri yapınız.

Yolculuk esnasında boyun ve bel bölgenizi desdek veren yastık kulllanmanız faydalıdır.bundan dolayi boyun ve beldeki gerilmeyi ve kasılmayı önlemiş olacaksiniz.
Seyhat esnasında her 20-25 dakikada bir bacak ve kollarınızı haraket ettirmeli vücudunuzun posizyonunu degiştirmeye özen gösterilmeli.

Sıcaklarda serinleme tekniği denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri havuz şüphesiz. Ancak havuz kenarında kontrolsüz bir biçimde kayıp düşmek omurgada kırılmalarına neden olabiliyor. Bu yüzden ıslak yerde koşmaktan veya kaymaya müsait terlikler kullanmaktan kaçınmalı oldukça önemli.
Klimaya direkt olarak maruz kalmayın

Sıcaklar artmasiyla klimayı kullanım süremiz de doğal olarak artacaktir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Gülşah Öztürk klimalı ortamlarda bulunduğunuz zaman, klimadan gelen hava akımına direkt olarak maruz kalmayacak biçimde durmaya özen göstermeniz gerektiği uyarısında bulunarak, 

“Eğer sıcak havada terleme sonrasında klimalı bir ortama girecekseniz, bilhassa hava akımına direkt olarak maruz kalmamaya dikkat edin. genelikle kas spazmı, terleme sonrası klima veya hava koşulları sebebiyle maruz kalınan soğuk hava akımı sonucu gelişiyor” diyor.
Şezlongda uzun zaman aynı biçimde durmayın.

Sahilde veya havuz kenarında güneşlenmek için şezlongda uzun süre aynı pozisyonda durmak bel, sırt ve boyun kaslarinada spazm olusmasina sebeb olabiliyor. Özellikle sırtüstü yatarken belinizi ve boynunuzun arkasını destekl vermeyi ihmal etmeyin. En azından bir saatte bir kalkıp esnetici egzersizler programa da özen gösterin.
Ayakkabının topuğuna dikkat!

Tatil denildiğinde akla ilk gelen şeylerden bir tanesi de genelde dansın eşlik ettiği akşam aktiviteleri. Hemen hepimiz şıklığın önemli bir parçası olduğunu düşündüğümüz yüksek topuklu ayakkabılardan vazgeçmiyoruz. 

çünkü topuklu ayakkabılarla düşme ve bel çevresinde hasar oluşma riski son derece yükseliyor. Yapılan bir araştırmada topuklu ayakkabı giymenin,topuğun yüksekliğinden bağımsız olarak yalnızca giyme süresine bağlı bel agrısını tetikledigi raporlanmış. Eğer gerçekten topuklu ayakkabı giymek gerekiyorsa süreyi mümkün olduğunca kısaltın.
Isınma hareketi şart


Su kayağı, sörf, dalış ve plaj voleybolu tatillerde en çok tercih edilen spor dalları. Bu tür sporlar her ne kadar andorfin ve adrenalin düzeyimizi arttırarak keyifli bir biçimde fiziksel etkinlik sağlasa da, bilinçsizce yapıldığında kas gruplarımızda spazm, tendonlarda yırtılma ve bel ile boyun ağrılarına yol açmaktadir. Özellikle ısınma hareketleri yapmadan spora katiyen başlamayın. Sporun sonrasında esneme hareketleri yapmayı da ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Norvecde iş imkanları

 Merhaba dostlar Norveç de iş imkanlarından bahseden bir arkadaşın videosunu sizlerle paylaşıyorum iyi seyirler https://youtu.be/NWzpirEYWfU...