12 Ocak 2019 Cumartesi

Vikipedi nedir ne is görür

 



Vikipedi, kulananlar tarafindan ortak bir sekilde birden fazla dilde ücretsiz,bağımsız,özgür, reklamsız,kar amacı olmayan bir internet ansiklopedisi.wiki teknolojisi kulanılarak hazırlanıyor.

Almanya'nın Berlin şehrinde,Quadriga aydinlanma öncüsü ödülünü alirken.Kurucularindan  Jimmi wales Vikipedi’ icin yeryüzündeki bütün insanlar kendi dillerinvikipedi kulananlarde en kaliteli bir sekilde ucretsiz bir ansiklopedi olusturma ve dağıtma emegi”olarak tanımlamıştır.
Vikipedi kelimesi viki ve pedi sözcüklerinin birleşmesinden oluşur. Viki Havai dilindeki “wiki wiki” hizli bir sekilde bilgiye ulaşmak kelimesinden türetilmiş.pedi ise eski yunan medeniyeti,nde”kapsayıcı kültürel egitim ve ogretim sistemi”manasina gelen paideia sözcüğünden gelmektedir.

                     Madde sayısı

Tahmini olarak şuanda ingilizce dilinde 2,6 milyon madde,bulunmakta. 245  dilde oluşturulan Vikipedi,nin 25 tanesi 51 binden fazla madde vardir.Almanca Vikipedi’de 800 bin civarinda madde  ve Türkçe Vikipedi, tam olarak made bulunmaktadır. Almanca Vikipedi’nin DVD versiyonu,da dagitilmakta ve ingilizce sürümü ve yazılı  versiyonuda sunulmasi üzerine teklifler oluşmuştur. Dunyanin en popüler siteleri arasina giren Vikipedia populeritesini surdurmektedir. Alexa’ya göre dünyanın en cok 8’nci ziyretci ceken web sitesidir.wikipedia.org ,un bir cok sayfasi izin alinarak veya izin almadan izinsiz olarak kopya yapilmaktadir.
not:
degerli blog kullanicilari yorumlarinizi ve begenmeyi unutmayin siz begendikce ben daha cok yeni bilgilerle paylascagim.esen kalin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Norvecde iş imkanları

 Merhaba dostlar Norveç de iş imkanlarından bahseden bir arkadaşın videosunu sizlerle paylaşıyorum iyi seyirler https://youtu.be/NWzpirEYWfU...