9 Ocak 2019 Çarşamba

Bilgelik ve cahalet ateşi hikayesi

Eski zamanlarda dunyanin bir köşesinde bir adada bir birinden ayrı dört kabile yaşıyormuş. Bu adaya uzun zaman önce bir adam gelir bu kabilelere ateşi ögretmiş.

Bir bilge incelemelerde bulunmak icin beraberinde talebeleri,ile bu adaya bir gezi duzenledi ilk karsilasdiklari birinci kabileyle  karşılaşdılar, kabilenin rahibleri atesde ısınıyor sicak yemekler yiyordu,bu kabilede sadece rahiblere ayitti atesin kontrolü.diger insanlar Üşüyor soguk yemekler yiyorlar.ancak rahibler ateşten yaralanma hakkinin kendilerine verilen kutsal bir armagan olduguna kabileye inandirmislar.öğrencilerden biri öne çıkarak burda kalıb herkesin ateşden faydalanmasi icin burda kalacagim dedi.

bilge adam diger ogrenciler ile Yollarina devam ettiler ikinci kabileyle karşılaşdılar.bu kabilede ateş yakan hickimse yoktu . Ateşi eskiden görmüşler. Ateşin ilahi bir güç oldugina inaniyorlardi ateş yakmaya yarayan tüm  arac ve gereclere tapıyorlardı .bir öğrenci daha öne çıktı bende burda kalacagim dedi. herkese ateş nasıl yakılır öğretecegim.o öğrenciyi orda birakib yollarına devam ettiler nihayet üçüncü kabilenin yasadigi yere ulaştılar.bu kabilede ise adaya ateşi getiren adamın heykelini yapmislar,Köyün  her yerine heykellerinidikmisler ve heykellere tapıyorlardı,

 ateşi  getiren adamın tanrı olduğuna karar vermisler,cok uzun zamandan beri atesi görmüşler  ama hicbiri ateş yakmayi denememişler. Ögrencilerden biri daha öne çıktı Bende burda kalıb ateşi  nasıl kullanacaklarını bu kabilye ögretecegim.Digerleri adayı gezmeye devam ettilet dördüncü  kabilenin koyune geldiler. Dördüncü  kabile ise Ateşi  tanri yerine koymuşlaar. 

Ateş yakmayi bilemiyorlardı ama nedense atesin kutsaligi ve gücü hakkında  konusuyorlardı.Baska bir talebede bu koyde kalmak istedi.Bilge ve talebeleriadada biraz daha dolasdilar. Dört  köyde  biraltiklari talebelerni almak icin ayni guzergahi izleyerek geri döndüler. Tekrar birinci köye geldiler öğrendilerki;talebe  ateşin herkesin kullanacağını  soyler soylemez Rahiblerce hemen suçlanıyor, rahiblerin kışkırtmasıyla bir yabancının sozlerine inanacagına kendi rahiblerine inanmayı tercih eden kabile halkı talebeyi yakalayıp rahiblerin ateşinde yaktılar.
Ikinci köydeki talebeyi almaya gittiklerinde burdaki talebe halkin Tapındıgı arac ve gereclele kullanarak ateş  yakmaya basladiginda kabile halkı  korkmuş , taptıkları nesnelerin kullanılmasına  cok tepki göstermişler ve hemen orda o talebeyi öldürmüşler. Ücüncü  koydeki ogrenci demişki  önemli olan ateşi  yakmanizdir,insanin heykeline tapmak yanlisdir diye söyleyince hemen onuda orda hunharca katlettiler. Dördüncü  koydeki talebede  aslinda ateşe  tapınmanın çok yanliş oldugunu , önemli olanın ateşi  kullanmak oldugunu atesin ne işe  yaradığını  anlatmay baslar baslamaz onuda öldürdüler.

bilge adam ve talebeleri caresiz bir şekilde gemilerine döndüler, ve adadan uzaklaşdılarbilge adam baslarina geçen aci durumudan alinacak ibretlik ders icin talebelirine şöyle dedi cahil kimseler bildiklerini en dogru oldugunu zanederler,onlara  yeni bir bilgi ögretmek istediginiz zaman hemen karşı  cikarlar.cahiller için  herzaman yeni bilgiler onlari huzursuz eder daima.herhangi bir birseyi  cahil kimselere ögretmek çok zordur. Cahiller gerçekten   bilgili aydin kişileri hiç  sevmezler onlardan nefret ederler.onlari yok ederler ve en agir sekilde cezalandırılır. 
Hayat akışında daima yeni şeyler  ogreniriz,yeni bir seyler öğrendiğimizde eski bildigimiz şeylerle  celişdiginde  hemen huzursuz oluruz. Bu zamana kadar bildiklerimizin yanlış  oldugunu kabullenmek istemeyiz bilge kişi  şu  andaki  bilgilerine şüphe  ile yaklaşır, bilgilerini sorgular,yeni bilgiler daima açık  olur.Cahil kişi  ise  ilk önce  ne öğrendiyse onunla yetinir.bilgilerin kaynağını arastirmadan sorgulamadan körü körüne hemen inanir. Insani diger varliklardadan ayiran fark akil oldugunu unutur sadece duygulariyla hareket eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Norvecde iş imkanları

 Merhaba dostlar Norveç de iş imkanlarından bahseden bir arkadaşın videosunu sizlerle paylaşıyorum iyi seyirler https://youtu.be/NWzpirEYWfU...