25 Şubat 2018 Pazar

Baharin mujdecisi cemre havaya düştü


Merhaba degerli dostlar . Baharın mujdecisi cemre konusunu sizler icin hazirladıgım bu makale umarim hosunuza gider. Havaların ve toprağın, suyun ısınması olayı olan Cemre düşmesi birincisi gerçekleşti. İkinci Cemre düşmesi ne zaman ve nereye olacak herkes bunu merak ediyor. İkinci Cemre ise 27 Şubat'ta suya düşecek. Cemre kor anlamına gelen ateş olarak da bilinen bir doğa olayı. Bir şeyin bir yere düşmesi söz konusu değil. Sadece suyun ısınma tarihi olarak 27 Şubat belirlendiği için buna Cemre düşmesi deniliyor. Cemre nedir, ikinci Cemre düşmesi nereye ne zaman olacak bununla ilgili detaylar haberimizde.
İkinci Cemre nereye ve ne zaman düşecek herkes bunu merak ediyordu. İlk Cemre havaya 20 Şubat tarihinde düşmüştü. İkinci Cemre ise 27 Şubat günü suya düşecek. Suyun ısınma tarihi olarak belirlenen gün 27 Şubat. Buna da Cemre yani kor, ateş düşmesi deniliyor. Bir maddesel birşeyin bir yere  düşmesi gibi bir durum söz konusu değil. Eskilerden beri var olan bir inanç olan Cemre düşmesi ise havanın, suyun, toğrağın ısınma tarihini simgeliyor. 

Toplumların hava olaylarına ve bunların tekrarına dayanarak oluşturduğu halk takviminin bir parçası olan "cemre düşmesi", soğuk havalardan bahara geçişe işaret ediyor.
Hayvanların otlaklara kavuşması zamanının yaklaştığını ve toprağın işlenme gelindiğini ifade ediyor. Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlıyor. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ deniliyor. Halk cemrenin düşüş sırasına göre önce havanın ısındığına sonra su ve yerin ısındığına inanır. Ancak bu coğrafi bilgilerle çatışmaktadır. Çünkü; güneş ışınları önce toprağı ısıtmaktadır. Yerden yansıyan ışınlar havayı ısıtır. Anadolu'da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, ''Kasım günleri'' ve ''Hızır günleri'' olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor.
Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım'da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs'ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor. Hızır günleri ise 6 Mayıs'ta başlıyor ve 7 Kasım'a kadar 186 gün sürüyor.
bu yazi karar.com , dan alintidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Norvecde iş imkanları

 Merhaba dostlar Norveç de iş imkanlarından bahseden bir arkadaşın videosunu sizlerle paylaşıyorum iyi seyirler https://youtu.be/NWzpirEYWfU...