6 Mart 2020 Cuma

Koronavirüsü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

wuhan-china-outbreak-coronavirus-temperature-gettyimages-1196116329-2-721x481

Aralık 2019'un ortalarında ortaya çıkan ve bütün dünyaya yayılan ölümcül Çin koronavirüsü salgını sürüyor.  Peki bu ölümcül virüs nedir? Koronavirüsünün belirtileri ve tedavisi nelerdir? Koronavirüsünün bulaşma yolları ve ondan iyileşme oranı nedir? Alınan önlemler gerçekten virüsü önlemeye yardımcı olur mu? En iyi önlem çeşitleri nelerdir?
İşte yeni Koronavirüsü hakkında bilmeniz gereken her şey:
KORONA BİLGİLERİ
Birçok insan, ortaya çıkan koronavirüsün, ilk olarak 1960'larda keşfedilen ve insanları ve hayvanları enfekte edebilen koronavirüs ailesine ait büyük bir ailenin bir üyesi olduğunu bilemeyebilir.
Bu virüsler insanları enfekte ettiğinde, küçük enfeksiyonlara ve normal soğuk algınlığına neden olabilirler; ancak bazıları Suudi Arabistan'da ortaya çıkan, daha sonra diğer ülkelere yayılan ve yaklaşık 858 kişinin ölümüne neden olan Orta Doğu'da sözde solunum sendromuna neden olan MERS virüsü gibi tehlikeli olabilir. .
Ayrıca, solunum sendromuna (SARS) neden olan ve yaklaşık 774 kişiyi öldüren SARS virüsümüz var.
Ve son olarak COVID-19 olarak adlandırılan yeni korona virüsüne sahibiz.
YENİ KORONAVİRÜSÜ NEDİR?
Koronavirüsü, Çin'in Wuhan şehrinde Aralık 2019'da yayılmaya başladıktan sonra keşfedilen bulaşıcı, hayvan kaynaklı bir virüstür.
Virüsün neden olduğu hastalık COVID-19 olarak bilinir ve bu hastalık pnömoniye, solunum yetmezliğine veya septik şoka yol açarsa ölümcül bir duruma dönüşebilir.
KORONA VİRÜSÜNÜN İSİMLENDİRİLMESİNİN NEDENİ NEDİR?
Dünyada teröre neden olan virüs, taça benzeyen elektron mikroskobuna bakan şekli nedeniyle bu adı aldı.
KORONAVİRÜSÜNÜ BULAŞMANIN YOLLARI NELERDİR?
Yeni koronavirüsü enfekte vahşi hayvanlarla temas ettiğinde ve bu hayvanların dışkılarıyla uğraşırken insanlara bulaşır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre virüs, hastanın öksürmesinden veya ekshalasyonundan kaynaklanan ağız spreyi yoluyla bir hasta kişiden diğerine bulaşır. Bu nedenle enfekte kişiden en az bir metre uzakta kalmak önemlidir.
Ayrıca etkilenen kişinin ellerine veya yüzüne dokunarak veya etkilenen kişinin dokunduğu kapı kolları gibi şeylere dokunarak yayılır.
Ortaya çıkan koronavirüsü hâlâ belirsiz olduğundan, iletim yöntemleri de daha fazla çalışmaya ve araştırmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle DSÖ bu salgını yaymanın yolları hakkında daha fazla araştırma yapmaktadır.
KORONAVİRÜSÜ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
COVID-19'un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür, semptomları genellikle diğer koronavirüsün neden olduğu solunum yolu hastalıklarına benzer.
Bazı hastalarda ayrıca vücutta ağrı, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal gelişebilir ve çoğu durumda bir koronavirüsü veya solunum bozukluğuna neden olan farklı bir virüs olup olmadığını bilemezsiniz.
Bu belirtiler genellikle hafif başlar, sonra yavaş yavaş artar.
Bazı insanlar enfekte olabilir, ancak semptomları yoktur ve kendilerini iyi hissetmezler.
coronavirus-4-721x481
KORONAVİRÜSÜNÜN TEDAVİ ORANI NEDİR?
Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre, çoğu insan (yaklaşık % 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan hastalıktan iyileşir.
Enfeksiyonu geliştiren çoğu insanın hafif bir hastalığı vardır ve daha sonra iyileşir, ancak hastalık diğerleri için daha şiddetli olabilir. Koronavirüsü olan her 6 kişiden biri, ölüme yol açabilecek ciddi solunum da dahil olmak üzere ciddi şekilde hasta.
DSÖ istatistiklerine göre, insanların yaklaşık % 2'si hastalıktan öldü.
KORONAVİRÜSÜ BULAŞMASINA KARŞI EN SAVUNMASIZ OLAN KİM?
Yüksek tansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olan yaşlıların, korona virüsü ile enfekte olma olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir.
KORONA OLDUĞUMU NASIL BİLEBİLİRİM?
Ateşiniz, öksürüğünüz ve nefes almakta zorlanıyorsanız, size bulaşan virüs türünü doğrulamak için hemen bir doktora başvurun.
Birçok ülkede, sağlık yetkilileri, koronavirus ile enfekte olmadıklarından emin olmak için, öksürük, ateş veya nefes darlığı çekiyorsa, hastaları 14 gün boyunca gözlem altında tutarlar.
KORONAVİRÜSÜNÜN KULUÇKA SÜRESİ NEDİR?
"Kuluçka dönemi" ile, virüs enfeksiyonu ile hastalığın semptomlarının başlangıcı arasındaki süreyi kastediyoruz.
Çoğu tahmin, koronavirüsü için kuluçka süresinin 1 ila 14 gün arasında olduğunu ve en yaygın sürenin yaklaşık beş gün olduğunu göstermektedir.
HASTALIĞI İLETEN HAYVANLAR NELERDİR?
Belirtildiği gibi, koronavirüsleri, özellikle vahşi hayvanlarda ve yarasalarda yaygın olan büyük bir virüs ailesidir.
Örneğin, SARS virüsü belirli bir tür yaban kedisi ile ilişkilidir, MERS-CoV virüsü ise güzellikle ilişkilidir.
Bununla birlikte, koronavirüsünün potansiyel hayvan kaynakları doğrulanmamıştır.
EVCİL HAYVANLAR HASTALIK BULAŞIYOR MU?
Hayır, kediler veya köpekler gibi evcil hayvanların ortaya çıkan koronavirüsü inkübe edebileceği veya iletebileceğine dair bir gösterge yoktur.
KENDİMİ KORONAVİRÜSÜ BULAŞMASINDAN
NASIL KORUYABİLİRİM?
Kendinizi bu virüs bulaşmasından korumak için aşağıdaki adımları izlemeniz önemlidir:
1- Virüs salgınıyla ilgili en son bilgileri takip edin ve bilgilerinizi DSÖ web sitesi gibi güvenilir kaynaklardan alın.
2- Ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla iyice yıkayın.
3- Öksüren veya hapşıran herhangi bir kişi ile aranızda bir metreden az olmamalıdır.
4- Gözlere, buruna ve ağzına dokunmaktan kaçının.
5- Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu dirsek veya doku ile kapladığınızdan emin olun, sonra hemen kullanılan dokuyu atın.
6- Ellerinizi ve parmaklarınızı gözlerinizden, burnunuzdan ve ağzınızdan uzak tutun.
6- Kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve ateşiniz, öksürüğünüz veya nefes almada zorluk çekiyorsanız evde kalın, derhal tıbbi yardım alın.
KORONAVİRÜSÜ İLE ENFEKSİYON İHTİMALI NEDİR?
Virüsü kapma riskiniz, yaşadığınız yere veya yakın zamanda seyahat ettiğiniz yere bağlıdır.
Çok sayıda kişiye koronavirüs teşhisi konan bölgelerde enfeksiyon riski daha yüksektir.
Şu anda, tüm korona vakalarının yüzde 99'u Çin'de, çoğu Hubei Eyaletinde meydana geliyor.
Dünyanın geri kalanındaki insanlar için, özellikle virüsün henüz ulaşmadığı bölgelerdeyse ve yakın zamanda seyahat etmediyse, virüsün bulaşma riski şu anda zayıftır, ancak bölgenizdeki durumdaki gelişmelerden haberdar olmanız önemlidir.
KORONAVİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ NEDİR?
Ne yazık ki, doktorlar henüz koronavirüsünü tedavi etmek veya önlemek için belirli bir aşı veya ilaç bulamadılar.
Bununla birlikte, HIV hastaları, koronavirus enfeksiyonunu soğuk algınlığı ile aynı şekilde tedavi ettikleri için, çok sayıda hasta gerekli tıbbi bakım sağlandıktan sonra iyileştiğinden, hastalığın semptomlarını hafifletmek için gerekli tıbbi bakımı almalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü şu anda hastalık için olası tedaviyi inceliyor ve önlemek için gerekli aşılar şu anda çalışma ve test aşamasında.
ANTİBİYOTİKLER VEYA BİTKİSEL İLAÇLAR KORONAVİRÜSÜ İLE
MÜCADELEDE YARARLI MIDIR?
Hayır, antibiyotikler koronavirüsü veya diğer herhangi bir virüs türüyle mücadelede yararlı değildir, sadece bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılırlar ve hastalığa karşı koruyucu bir önlem olarak yardımcı olmazlar.
Ev tipi bitkisel karışımlar ve ilaçlar da hastalığın kontrolünde yardımcı değildir.
KORONAVİRÜSÜ VE SARS VİRÜSÜ
ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Bazı insanlar semptomlarının benzerlikleri nedeniyle ortaya çıkan koronavirüs ve SARS'ı karıştırırlar, ancak iki virüs genetik olarak birbirleriyle ilişkili olmalarına rağmen, ikisi aynı aileye ait oldukları için birbirinden farklıdır.
SARS virüsü, ortaya çıkan korona virüsünden daha ölümcül olmasına rağmen, 2003 yılından bu yana SARS virüsünün salgını olmadığından, koronavirüs daha hızlı ve kıtalararası salgınlar geçirdiğinden, daha az yaygındır.
KENDİMİ KORONAVİRÜSÜNDEN KORUMAK İÇİN
MASKE TAMMAM GEREKİR Mİ?
Yüz maskeleri enfeksiyonu önlemede rol oynayabilir, ancak bu rol sınırlıdır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü aşağıdaki durumlar dışında maske veya tıbbi maske takmamanızı önerir:
1- Öksürük gibi solunum yolu hastalıklarından şikayetiniz varsa.
2- Öksürük ve ateş gibi hastalık belirtilerinden muzdarip insanları önemsiyorsanız.
3- kuşatılmış olduğunuzdan şüpheleniyorsanız,
4- Hastalığın yayıldığı yerlere seyahat ediyorsanız.
Her durumda, bir yüz maskesi takmak, virüsü ellerinizden ağzınıza iletmekten koruyabilir, bir ağızlık takarken yüzünüze dokunmamaya daha fazla dikkat etmenize yardımcı olur ve sizi kesinlikle öksürük ve çevrenizdeki hapşırmadan korur.
Ancak doktorlar, maske takmanın bize verdiği yanlış güvenlik duygusundan korkuyorlar, bu yüzden enfeksiyonu önlemek için ideal bir seçenek olarak görmüyorlar.
KORONAVİRÜSÜNÜ ÖNLEMEK İÇİN MASKELER VEYA
TIBBI MASKELERİ NASIL KULLANABİLİRİM?
1- Maskeye dokunmadan önce, ellerinizi alkol veya sabun ve su ile ovarak temizleyin.
2- Maskeyi alın ve olası çatlak veya delikler olup olmadığını inceleyin.
3- Maske sağlıklıysa ve deliksizse, üzerine (burnun üstüne) koymak için metal bir şeridi olan ucu kontrol edin.
4- Maskeyi yüzünüze yerleştirin ve burnunuzu, ağzınızı ve çenenizi tamamen kapladığından emin olun.
5- Maskenin uygun şekilde uygulandığından emin olun, aksi takdirde bir koruma yöntemi yerine bir enfeksiyon kaynağı olacaktır.
6- Maskeyi çıkardıktan sonra ellerinizi tekrar alkol veya su ve sabunla temizleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Norvecde iş imkanları

 Merhaba dostlar Norveç de iş imkanlarından bahseden bir arkadaşın videosunu sizlerle paylaşıyorum iyi seyirler https://youtu.be/NWzpirEYWfU...