23 Aralık 2015 Çarşamba

Kırgızstanda ticaret yapmanın püf noktaları

kırgızstanda iş kurma olanakları
Merhaba degerli arkadaşlar bir türkiyeli olarak kırgızsanda yaklasık 3 yıldır yaşıyorum.kırgızlarla içli dışlı olan birisi olarak kırgızstanda daha çok başkent Bişkek,de bulundum orda semt pazarlarını dolaşan kırgızstanın en büyük pazarı Dordoy pazarınıda iyi bilen birisiyim.
Dordoy pazarı yalnız kırgızstanın degil bütün santral asyanın en büyük pazarı denilebilir çünki bu pazar Çin ile Rusya ve diger türki cumhuriytler arasında geçiş güzergahı üzerinde olan bir pazardır sergilenen ürünlerin yüzde 70-80,nine yakını Çin mallarıdır.

İkinci sırada özelikle textil giyim sektöründe türk textil ürünleri kalitenin diger adresi gibi algılanıyor.Kore mallarıda oldukca kaliteli ve Türk mallarıyla rakabet halinde diyebilirm.
Dükkan açacak bir girişimci ticaret lısansı ılk bir ay içinde alması gerekir bu lısansı almak çok kolay aslında Kırgızstan devleti ticaretle ugraşanların bürokratik işlerini çok kolaylaştırıcı kanunlar çıkarmış buda yerli yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir.

 kırgızlarda yanlız kırgızlar,da degil kazaklarda,da aynı diyebiliriz ayakkabıda türk ayakkabıları kalite bakimindan hatırı sayılır bir imaja sahib dyebilirim kırgızstanda iş kurmak isteyenler önce kirgizstana gelib türk işadamlarıyla tanışıb piyasa hakkında avantajları dezavantajlarnı ögrenmelerinde yarar var bunun yanında bizzat pazara gidib birkaç gün pazarda gözlemleme yapmalarını tavsiye ederim.
Bunun yanında pazarda,da türkiyeli dükkan sahibleri var mümkün oldugu kadarıyla onlardanda bilgi edinebilirler. pazarda eger bir dükkan acma düşünceniz varsa bu dükkanı önce pazarın biraz daaha ucuz kenar yerlerinde açarsanız daha iyi olur  işiniz gelişdikce dikkanınızı daha pahalı merkeze taşıyabilirsiniz.

birde şuna çok dikkat etmek lazım nerde olursanız olun girdiginiz cevreye güleryüzlü içten ve samimi olun insanlarla dostluklar kurmaya çalışın arkadaşlılar kurun tabi demiyoru çok içli dışlı olun ilişkileri dengede tumak çok önemli. 

pazarda mutlaka sempatik imaj oluşturmak gerkir.dikkan sahiblerini büyük çogunlugu kırgızlardır,türklere daha yakındırlar türklere sempatiyle yaklaşırlar,dükkan sahiblerini büyük cogunlugu deneyimli satıcıları çalıştırıyorlar,bir yabancı olarak kırgız veya bir rus satıcı bulundurmanız satışlarınızı daha,da artırabilir. bunun yanında çalışdırdıgınız satıcıyı mutlaka takib edin,mimkün mertebede dükkandan ayrılmayın her satışı muhakak yazmasını isteyin kontrolü sıkı tutmakta fayda var diyorum. benim gördügüm kadaryla.
kırgızstan Dordoy pazarında hangi ürünler daha çok satılıyor aranıyor derseniz.
·       Kot pantolonları mevsimine göre tabi
·       Kumaş pantolanları
·       Erkek penyeleri
·       Erkek iç giyimler
·       Badın içgiyimleri
·       Bay bayan çocuk çorabları taytları
·       Bayan kazakları modaya uygun olanları
·       Çocuk bezleri
·       Erkek ayakkabıları ikinci sıradaa bayan ayakkabıları,

kırgızstanda hangi ürünler türkiyede kar getirisi var deseniz benim
 tesbitlerim şunlar !

·       beyaz kuru fasulye tirla alırsanız kaliteli fasulyeyi kg 2 liraya alabilirsiniz.
·       Ceviz içi toptan en az bir tır kg 6,50 us dolar.
·       kabuklu ceviz kg 2,50 us dolar.
·       kuru kayısı kg 3 us dolar.
·       kırgız balı kg 5 dolar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Norvecde iş imkanları

 Merhaba dostlar Norveç de iş imkanlarından bahseden bir arkadaşın videosunu sizlerle paylaşıyorum iyi seyirler https://youtu.be/NWzpirEYWfU...