28 Eylül 2015 Pazartesi

kirgizstanda yatırımcıların bilmesi gereken önemli noktalar

Merhaba degerli arkadaşlar.Bu yazımda sizlerle paylaşacagım konu kırgızstanda orta ölçekli küçük yatırımcıların kırgızstan pazarında nasıl yer edinebilir hatırı sayılır bir satış yapan dükkan konumuna nasıl gelebilirin sorularına cevab arıyacagız.olumlu yönleri ve olumsuz yönlerini irdeleyecegiz.neden  bu makaleyi yazma istegini duydum.çünkü bazı blog okurlarından sık sık bu konularda bana sorular geliyor.Blog okurlardan bir arkadaşımız soruyor, >
kırgızistanda küçük ölcekte bir dükkan acmak istiyorum dükkanımda satmak için türkiyeden hangi tür mal getirib kırgızstanda satsam ve nasıl  getirebilirim  evet üc temel soru.Bir dükkanı nerde acması gerekiyor iki dükkanda netür mal satması gerekiyor 3.cü  dükanı  maliyeti nekadar tutar diye soruyor. şunu öncelikle kırgızistanın en büyük  pazarı başkent Bişkekde olan Dodoy pazarı orta asyanın en büyük pazarıdır.
 Dordoy pazarında öncelikle bu pazarda var olmak iyi bir yer edinebilmek ve iyi satış yapan bir dükkan konuma gelebilmesi için girişimcilerimizin iyi bir pazar analizi yapmaları hayati öneme haizdir.şöyleki pazarda en çok hangi tür mallara taleb var bunun bilinmesi gerekiyor.Bu büyük pazarda en büyük rakib çin ikinci kore dir.misal kaliteli bir türk malını çinliler o malı taklit ediyor en gec 2 hafta içinde  ücde bir fiyatına pazarda tezgahta satışa cıkarıyor.tabi türk mallarının yakaladıgı kaliteyi kesinlikle yakalıyamıyor türk mallarının en önemli avantajı kaliteli olmasıdır.bu sene bütün dünyada global bir kıriz var malumunuz.bu kırizin yansımaları kırgızstanda hisediliyor geçen seneye göre satışlarda halkın alım gücünda  40%  düşüş görülüyor.

kırgızstan pazarında şuan dordoy pazarında dükkan açılabilir küçük ölcekli bir erkek giyimi veya bayan giyimi  veya erkek ayakkabı üzerine bir dükan açmak bunun içindeki malın enazından 10 bin dolar 20 bin dolarlık malı dükkana koyması gerekir.Bu yeni açılacak dükanın pazara iyi bir mevkide işlek bir yerden tutulması gerekir.Böyle bir yerde dükan kiraları 500 700 dolar cıvarındadır,yüz ikiyüz dolara,da yer bulabilirsin ama fazla işlek olmayan yerlerdir oralar.
birde bu işe başlayacak girişimciler bu işe baharda başlamalıdırlar ikinci ayda bahar ve yazlık mallarını almış olmaları gerekir.eger malı türkiyeden getirmek isteniyorsa bir çok kargo firması türkiyeden  Kırgızstana tırlarla mal taşımaktadır.

mesela bişkek kargo bunlardan birtanesidir.tabı daha bir çok kargo firması vardır.birde bu dükan acmanın kırgızstan yasalarına göre bir takım yerine getirilmesi gereken brokratik kagıt işlemlerini yerine getirmeniz gerekiyor.tabi bu bahsettiklrim kolay ve basit cok maliyeti olmayan işlemler kırgızstan devleti yatırımcılara genelde çok zorluk cıkarmıyor.

şu bilgiyide sizlerle paylaşayım kırgızstan Bişkek konsoloslugunun ticaret ateşeliginin kırgızstanda yatırım alanlarından olan enerji ve kömür madeni işletmeciligi hakkındaki bir raporu sizlerin bilgisine sunuyorum buraya tıklayarak dosyaya bakabilirsin. bu konularda bendeniz kırgızstan pazarı konusunda danışmanlık yapmaya hazırım isteyenler benimle iletişime gecebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Norvecde iş imkanları

 Merhaba dostlar Norveç de iş imkanlarından bahseden bir arkadaşın videosunu sizlerle paylaşıyorum iyi seyirler https://youtu.be/NWzpirEYWfU...